PELLETKACHELS

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een hightech “groene” kachel die wordt gestookt met houtpellets. Het verbrandingsproces is Co² neutraal.

De kachel heeft een besturingssysteem die de veiligheid controleert en een optimale verbranding waarborgt. Dit systeem stuurt 1 of 2 ventilatoren aan die ervoor zorgen dat de kachel een optimale verbranding heeft. Hierdoor zijn de meeste modellen in staat een rendement van ca. 92% of meer te behalen

Eén van de ventilatoren zorgt ervoor dat er in de verbrandingshaard een optimale conditie is voor de verbranding van de pellets. Het gaat hier om aanvoer van verbrandingslucht (zuurstof), afvoer van de rookgassen en een optimale rookgassen temperatuur. Hierbij is tevens het voordeel dat het niet noodzakelijk is om de kachel aan te sluiten op een schoorsteen of een schouw. Er is geen "natuurlijke trek” nodig. Het is, naargelang de situatie, mogelijk om rechtstreeks door de muur naar buiten te gaan. Tevens zijn er één of meerdere (afhankelijk van het model) ventilatoren die de omgevingslucht uit de kamer door de kachel voeren en zorgen voor de warmteoverdracht. Doordat de lucht een uitgekiende weg aflegt en meermalen langs de vuurhaard wordt geleid is de warmteoverdracht optimaal. Vervolgens wordt de warme lucht de kamer weer ingeblazen, of via een aan te leggen kanaal naar andere ruimtes in uw woning gevoerd. Deze kachels vallen onder de categorie “Kanalisatie kachels”. Ook zijn er pelletkachels die aangesloten kunnen worden op de CV installatie.

De pellets worden in een container, die zich in de kachel bevindt, gedaan. Afhankelijk van het model past er 13 tot 110 kg pellets in deze container. Door middel van een schroefas worden de pellets, aangestuurd door het besturingsysteem, in de vuurpot geleid. De hoeveelheid pellets per uur is afhankelijk van de ingestelde temperatuur en past zich aan, aan de omgevingstemperatuur en het ingestelde programma. Met dit programma kan de gewenste kamertemperatuur worden ingesteld. Alle kachels hebben een thermostaat en onze nieuwe modellen hebben als optie ook een zogenaamde “ecostop”. Deze ecostop zorgt ervoor dat de verbranding stopt als de gewenste kamertemperatuur is bereikt. De kachel start automatisch weer op als de temperatuur ca 2ºC onder de ingestelde temperatuur komt. Hiermee wordt een forse besparing van pellets gerealiseerd.

Reiniging
Het is raadzaam om uw kachel één maal per jaar grondig te reinigen. Dit kunt u als u een beetje handig bent zelf, of u laat een monteur komen indien u dit liever heeft. Het is maximaal een half uurtje werk en het geeft weinig rompslomp en vuil.

Voordelen pelletkachel:

  • Besparing 50-60% op uw gasrekening
  • 100% groene energie - CO2 neutraal
  • Gemakkelijk te plaatsen

 

De nadelen van donkere pellets

 12/01/2019

Steeds vaker zien we dat er donkere pellets gebruikt worden. Dit omdat deze vaak goedkoper zijn dan lichte kwaliteit pellets welke voor 100% uit vurenhout bestaan.

Het prijsvoordeel wordt volledig tenietgedaan door de nadelige gevolgen van het gebruik van donkere pellets; snellere slijtage van vermiculite en RVS onderdelen, lager vermogen per kilo en een hogere rookgastemperatuur wat ten koste gaat van het rendement en schadelijk is voor de ingebouwde sensoren. Daarnaast merken we dat verschillende leveringen onderling vaak sterk verschillen, wat continu leidt tot het opnieuw in moeten stellen van de pelletkachel.

Uit ervaring zien we dat de levensduur van een pelletkachel waar donkere pellets worden gebruikt aanzienlijk korter is. In het verleden zijn we hier coulant mee omgegaan. Echter in onze garantievoorwaarden staat reeds vermeld dat donkere pellets niet (meer) zijn toegestaan.

 

  • keurmerk
© 2010 - 2024 3x8kachelwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel